Продуктите и тяхното представяне са несъмнено най-важното нещо за един успешен онлайн магазин.
Те трябва да бъдат представени по възможно най-добрия начин, за да могат Вашите клиенти да направят правилния избор и разбира се да поръчат.

На първо място Вашите продукти трябва да са добре структурирани по категориите на Вашия онлайн магазин. Следваща стъпка е да им изберете подробни и описателни заглавия и детайлно описание. Имайте предвид, че въведената информация ще ви донесе и допълнителен тласък за по-предни позиции в търсачките.

Управлението на продуктите в онлайн магазина се извършва от Админ панела -> Каталог -> Продукти.
За да намерите по-бързо търсения от вас продукт за редактиране може да използвате филтъра в горната част на страницата. Лесно може да намерите желания продукт с търсене по Име или Модел.

За да добавите нов продукт във Вашия онлайн магазин натиснете бутона Въвеждане.

Раздел Основни
Първото и задължително поле е съответно „Име на продукта“ или това е неговото заглавие в магазина.

След това може да въведете „Мета ключови думи“ за продукта – това са ключови думи, с които най-общо може да се определи дадения продукт.

Следващо поле е „Мета описание“ за продукта – това е текста, който повечето търсачки показват под заглавието на сайта в техните страници с резултати за въпросния продукт.

Мета ключовите думи и описание са важна част от оптимизирането на Вашия онлайн магазин за търсачките, като Google.

Под тези полета е визуалният редактор, чрез който лесно може да въведете описанието на продукта, което ще се показва в онлайн магазина, както и да го форматирате по избран от вас начин. Визуалният редактор работи на принципа на Microsoft Word.

Последната опция в раздел Основни при добавянето на продукт е Етикети за продукта – това са отново ключови думи, с които може да се свърже дадения продукт. Етикетите помагат на посетителите на сайта лесно да намерят сходни продукти в онлайн магазина, като изберат даден етикет.

Раздел Данни
Тук се конфигурират настройки за продукта като: модел, цена, себестойност (Себестойност на продукта използвана за калкулиране на печалбата), дали да се начислява ДДС, разполагаемо количестов, както и минимално количество (Определяне на минимално допустимо количество за поръчка на продукта).

От тук може да изберете дали да се следи наличността на продукта и какъв да бъде статуса на изчерпаните продукти (статусите могат да се редактират допълнително от мяню Системни -> Наличности).

Опция SEO заглавие – от тук задава името за адрес на продукта във Вашия онлайн магазин. Полето не е задължително за попълване, но е изключително полезно за оптимизацията на Вашия онлайн магазин за търсачките.

Пример: ако Вашия продукт се казва “Златен часовник”, въведете „zlaten-chasovnik“ в полето и категорията ще бъде достъпна на адрес http://www.онлайн-магазин.com/zlaten-chasovnik/

След това може да качите главната снимка на продукта, както и пожелание да въведете размери или тегло на продукта.

Раздел Връзки
В тази част може да свържете продукта с желан от Вас производител, категория или група от категории.
Тук се конфигурира и още една доста полезна опция – Подобни продукти. Чрез нея може буквално да навързвате продукти, особено ако някои от Вашите продукти вървят в комбинация с друг продукт от каталога. Тази опция е позната още като “Свързани продукти”.

Раздел Опции
Тук се конфигурират така наречените продуктови опции като размер, цвят, грамаж и съответно техните стойности. Полезното тук е, че за всяка стойност на продуктовите опции може да задавате различни налични количества, както и да сортирате опциите по избран от вас ред. Добавянето на продуктови опции не е било никога толкова лесно!

Раздел Намаления
В тази част лесно и удобно можете да добавяте различни намаления за индивидуални продукти, като имате опцията да добавите намалението за определена клиентска група (клиент или търговец), то да бъде начисляване при полупка на зададено количество, както и начална и крайна дата на валидност.

Раздел Специално
От тук подобно на намаленията се конфигурира дали даден продукт да бъде специален (промоционален) за определена клиентска група, както и да зададете промоциалната му цена.

Раздел Изображения
Това е последния раздел при въвеждането на продукт, в който се качват всички допълни снимки на Вашия продукт (ако желаете да качите такива).
Лесно качване на снимки, бързо сортиране и най-важното – те автоматично се оразмеряват!

55 коментара по Продукти в онлайн магазина

 1. От inditex на 31.10.2011

  Здравейте,

  Имам следния въпрос, какъв формат снимки могат да се качват освен .jpg. Пробвам с .tif формат, но ми излиза съобщение да избера директория, а тя е избрана. Предварително благодаря.

  • От RexCart на 31.10.2011

   Здравейте,

   Снимките трябва да бъдат в някой от стандартните формати .jpg , .png или .gif и няма да има проблеми.

 2. От inditex на 31.10.2011

  Здравейте,

  Много благодаря за бързият отговор. Ще трябва да ги преработя тъй като са ми предоставени в .tif формат 🙂

 3. От leoncss на 16.12.2011

  Аз искам да питам и предварително се извинявам за глупавия въпрос…Как се слагат продукти в магазина ?
  Четох някъде, че може и без да ги притежавам на склад и фактически аз съм нещо като посредник може би…Просто от моя сайт се поръчват а други се занимават с изпълняването на поръчката.Тоест да продавам нещо което всъщност не е лично мое…Не знам дали се изразих правилно.

  • От RexCart на 18.12.2011

   Здравейте,
   Може да видите как се слагат продукти в магазина в статията по-горе.
   Относно това дали ще имате продуктите на склад или не си е решение на търговеца. Принципно няма проблм да продавата продукти, които не притежавата, а при поръчка да ги взимате от някде другаде.

 4. От hit4o на 27.12.2011

  здраейте
  имам едно въпросче

  как се прави картинките да излизат в средата на екрана , защото излизат долу и половината картинка на продукта не се вижда

  благодаря

  • От RexCart на 29.12.2011

   Здравейте,

   Този проблем съществува с Internet Explorer само и е резултат на негов бъг. Изпращам на емейла ви два файла и инструкции какво да заместите.

 5. От hit4o на 29.12.2011

  Много Ви благодаря , вече всичко е точно.
  Весели Празници !

 6. От RexCart на 25.01.2012

  Добавяме фикса в тази тема, за да е достъпен за всички.

  Инсталация:

  1. Разархивирайте файла и се уверете, че в директорията “thickbox” има 2 файла thickbox.css и thickbox-compressed.js

  2. Качете файловете, като заместите съществуващите в директория:
  ../catalog/view/javascript/jquery/thickbox/

  Изтегли Thickbox Fix от тук …

  • От e_anastassov на 06.08.2012

   Не знам защо, но този Fix не работи при мен, няма ли начин да се зарежда различен css file в зависимост от браузера и версията му? То така като гледам само IE7 и IE8 са проблемни. Другото което е, тествах сайта на друг компютър с IE8, там нормално е позициониран прозореца :/ Явно има някакъв ъпдейт, адон, тулбар или не знам какво още, което пречи да се намери средата…

   • От RexCart на 06.08.2012

    Тук става дума на обновяване на javascript компонент на jquery и негов style sheet, като това няма общо с CSS-а на темплейта, за което вероятно говорите. След като на друг компютър разботи нормално под IE8 може да опитате да си изчистите кеша на браузъра, тъй като вероятно фикса е проработил.

 7. От mimigk на 31.01.2012

  Здравейте, искам да попитам , защо не мога да кача нито една снимка, или пък се показва само името на снимката. Те са във формат .jpg и са в KB по размер? Благодаря предварително!

  • От mimigk на 31.01.2012

   и още един въпрос, ако обичате! Може ли да се качват по няколко снимки едновременно, тъй като имам много артикули с по няколко снимки за един? Благодаря!

   • От RexCart на 31.01.2012

    Могат да се качат и всички снимки едновременно ако използвате FTP. Снимките се качват в /image/data/ , но след това трябва да ги изберете за всеки продукт отделно, т.е. пропускате процедурата по Качване през админ панела.
    Препоръчваме да групирате снимките по папки за по-лесно откриване и добавяне към продуктите.

  • От RexCart на 31.01.2012

   Здравейте,

   Моля, уверете се, че разширението на снимките е изписано с малки букви и не би трябвало да има проблем.

   Пример: snimka.jpg вместо snimka.JPG

 8. От PIC33 на 08.02.2012

  не е ли възможно програмата да обработва и файловете чиито разширения са с големи букви

 9. От PIC33 на 08.02.2012

  къде и как мога да добавя инструкциите за употреба на различните артикули

  • От RexCart на 09.02.2012

   Вариантите са или да добавите инструкциите като текст/файл към описанието на самия продукт, или да добавите страница с информация, съдържаща необходимото.

 10. От dinko1966 на 19.04.2012

  Имахме проблем с главните букви в разширението на снимките. След използване на фикса всичко работи. Благодаря!

 11. От ansiano на 20.04.2012

  Здравейте!
  Има ли възможност да се купуват ВАУЧЕРИ? Т.е. да се купи ваучер от е-магазина с цел например да се подаряват като и новия притежател да ги използва в магазина като намаление или отстъпка?
  Благодаря предварително!

  • От RexCart на 20.04.2012

   За съжаление тази версия на софтуера не поддържа ваучери, но и в по-новата такава, според Даниел (създателят на софтуера), все още има бъгове в тази функционалност, които се изчисват. Проблемът е най-вече при завършване на поръчката.

 12. От stiil2007 на 24.04.2012

  Здравейте, имам проблем с качването на допълнителните снимки изобщо не ми позволява да използвам тази опция,на какво се дължи това? Благодаря предварително.

  • От RexCart на 24.04.2012

   Моля да ни изпратите емейл с линк към магазина и детайли за достъп до админ панела, за да погледнем от какво може да е проблема.

 13. От ansiano на 15.05.2012

  Здравейте,
  Искам да попитам има ли възможност потребителя да сменя езика от български на английски и обратното?
  Благодаря!

  • От RexCart на 15.05.2012

   Да, има такава възможност и принципно ако е активиран повече от един език в клиентската част се появява селектор за езика. Ако при вас има проблем с това, моля да ни изпратите емейл с адрес на магазина и данни за достъп до админ панела, за да погледнем.

   • От ansiano на 15.05.2012

    Да така е!
    Не съм забелязал, че английски език е с отметка неактивен.
    Извинете и приятен ден!

 14. От margy11 на 27.09.2012

  Здравейте! Фикса за обработка и качване на снимки къде трябва да се качи и как? Чрез DFTP или през админ панела? Благодаря предварително!

  • От RexCart на 27.09.2012

   Здравейте,
   В статията е описан точния път, където да се качи файла, като трябва да го направите през FTP или файл менаджера на хостинг контролния панел.

  • От margy11 на 28.09.2012

   Здравейте отново! Презаписах файла, който позволява разширението на файловете \JPG\ да бъде с големи букви, но отново не мога да кача снимките. На какво се дължи, какво трябва да направя? Благодаря предварително!

   • От RexCart на 28.09.2012

    Това е технически въпрос, на който не може да се отговори преди да се види какъв е точно проблем. Моля да ни изпратите емейл с достъп до админ панела на магазина и повече информация какъв точно е проблем с качването на снимките.

 15. От verabg на 21.10.2012

  Здравейте! Как да активирам повече от един език в клентската част ( български и английски )?

  • От RexCart на 22.10.2012

   Моля да ни изпратите емейл с достъп до админ панела на магазина, за да ви предоставим детайлна информация за инсталация.

 16. От isohut на 05.11.2012

  Здравейте, имам питане относно броя на налични артикули на начална страница, явно по подразбиране са 8 на брой. Има ли удобен вариант да се коригира или трябва да се рови някъде?

  Благодаря!

 17. От orca на 17.01.2013

  Здравейте.
  Имам следния въпрос… Дадена стока е в три различни цвята примирно.Въпросът е име ли опция клиентът да избере даден цвят на продукта за доставка?

  • От RexCart на 18.01.2013

   Може да си добавите продуктови опции с различните цветове и клиента да избира кой цвят да поръча, което ще се отрази в поръчката.

 18. От k4m3n на 24.01.2013

  Здравейте,
  Възможно ли е да продуктите да се конвертират в CSV файл?

  • От RexCart на 24.01.2013

   През софтуера няма как да стане, но от базата данни не би трябвало да има проблем, като използвате phpMyAdmin за целта.

 19. От k4m3n на 24.01.2013

  Здравейте,
  Инсталирах новата версия на ЕКОНТ и имам следният проблем. Активирал съм начин на плащане ЕКОНТ Експрес наложен платеж, но когато трябва да се изпълни поръчката, в полето “Метод на плащане” не излиза никаква опция за избиране и при опит да се завърши поръчката излиза следната грешка: Грешка: Необходимо е да изберете метод на плащане!

  • От RexCart на 24.01.2013

   Моля да ни изпратите емейл с линк до магазина и данни за достъп до админ панела му, за да проверим на какво може да се дължи проблема.

 20. От k4m3n на 26.02.2013

  Здравейте отново,
  Искам да въведа на продуктите към информацията и състоянието на продукта. Тоест дали е нов продукта или втора употреба. Възможно ли е това?

  • От RexCart на 01.03.2013

   Информацията може да добавите директно към описанието на продукта. Няма отделен модул специално за това.

 21. От sima1 на 04.08.2013

  Имам проблем с раздел опции.Искам да продавам на едро и нещо не се получава
  Явно някъде бъркам.Като си поръчам една серия излиза само цената на продукта
  не цената на цялата серия.
  Моля за помощ

  • От RexCart на 05.08.2013

   За съжаление не успявам да разбера какъв точно е проблема и за можем да помогнем с настройката моля да ни изпратите емейл с повече подробности.

 22. От edel на 17.03.2014

  Здравейте, има ли възможност модулът “Нови продукти” да изкарва продуктите в няколко страници? Така, както се изкарват продуктите, напр. в дадена категория – там се изкарват по 20 на страница и следващите се изкарват във втора и т.н.
  Благодаря предварително за отговора!

  • От RexCart на 18.03.2014

   Да, има. В Допълнения – Модули – Нови продукти има опция “Лимит на броя показани продукти”, с което може да ограничавате броя на продуктите, които да се показват.

 23. От evilsoldier на 22.07.2014

  Здравейте, искам да попитам дали има възможност да се добави нов филтър с цени (както е филтъра “Марки”) и съответно клиентите да търсят едновременно според Марка и Цена ? Например (марка: едикаква си; Цена: до 500лв. )

  Благодаря и поздрави!

  • От RexCart на 22.07.2014

   Да, може да се изработи допълнителен модул, който да бъде филтър за продукти по цена или в определен ценови диапазон.
   Изпратете ни емейл за повече подробности ако проявявате интерес.

Вашият коментар