Базовата конфигурация на вашия онлайн магазин се извършва от админ панела -> Системни -> Настройки.

Тук може да въведете или промените следните детайли: Име на магазина, Интернет адрес на магазина, както и информация относно собственика (фирмата) свързана с онлайн магазина, адрес, е-мейл, телефон и факс за контакти.

Освен това, от тази секция се извършва и първоначалната SEO оптимизация (оптимизиране за търсачките на онлайн магазина) посредство въвеждане на заглавие и мета описание за началната страница.

От тук се контролира и темплейта (дизайна) на вашия магазина – в случай, че имате инсталирани повече от един темплейт за вашия онлайн магазин.

Настройка на опциите в онлайн магазина

Тук се конфигурират главно опции като брой продукти показвани на страница в админ панела и в каталога, показване на цените с включен данък (ако сте добави ДДС), начален брой на фактурата (началния номер, от който ще започне издаването на фактури), опция за одобряване на клиенти след регистрация, опция “Еднократна поръчка” – може да позволите на клиентите да поръчват стоки без да създават профил в магазина.

Управлявайте опции свързани с наличностите, като: показване на наличностите, предупреждение за изчерпана наличност, дали да се приема плащане при изчерпана наличност, определяна на статус на изчерпана наличност (Определяне на основния статус на продуктите, които не са в наличност в момента на поръчване)

Настройки на онлайн магазина -> Изображения

Тук може директно да качите логото на вашия онлайн магазин, определите разметите на малката картинка на продукта, на увеличената снимка на продукта, големина на снимката в списъка с категория и продукти, размер на допълнителните изображения на продуктите, размер на изображенията на подобните продукти, както и на големина на снимката на продукта в количката

90 коментара по Основни настройки на онлайн магазина

 1. От rexcart на 08.01.2011

  Ако имате въпроси по основните настройки на вашия онлайн магазин, моля коментирайте ги тук.

  • От dimitkoster на 03.02.2011

   Здравейте, има ли възможност да се добави опция при нова нова поръчка или при запитване да се получава мейл с потвърждение

   • От rexcart на 04.02.2011

    Здравейте,

    Софтуера вече има вградена подобна опция. Активира се от Системни -> Настройки -> Поща -> Известяващо писмо (Изпращане на писмо до собственика на магазина при получаване на нова поръчка). Освен това има още една опция в същото меню, която се казва “Допълнителни E-Mail адреси, които ще бъдат известявани” – Въведете всички допълнителни email адреси, на които искате да получавате известяване от магазина, които се различават от основния email на магазина.

    Ако в меню “Настройки” липсва подобна секция “Поща”, моля свържете се с нас за повече инструкции относно как да отстраните проблема.

    • От dorcho на 08.02.2011

     Здравейте, при мен липсва секция Поща в меню Настройки. Как да отстраня проблема?
     Също бих искала да ми пратите и инструкции за поставяне на брояч и линкове във футъра.
     Благодаря ви.

     • От rexcart на 08.02.2011

      Изпратихме инструкции на посочения при регистрацията Ви емейл адрес.

  • От dorcho на 08.02.2011

   Искам да попитам има ли възможност в магазина да се показват продуктите в ред, който задавам аз, а не по дата на качване и/или произволно

   • От rexcart на 09.02.2011

    Да, ма такъв вариант. За целта трябва да използвате модула “Препоръчани продукти” на началната страница, вместо “Последно добавени продукти”. Настройката се извършва от Допълнения -> Модули, в админ панела.

 2. От galina_borisova на 07.02.2011

  Здравейте! Има ли възможност системата за поставяне на брояч и линкове във футъра? Благодаря предварително!

  • От rexcart на 08.02.2011

   Здравейте!

   Да има такава възможност. Изпратихме Ви инструкции, както и ще публикуваме специална статия по въпроса.

   • От kameri на 16.02.2012

    Здравейте, има ли възможност и на мен да ми пратите тази инструкция? Също така имам проблеми с настройването на SMTP и другите настройки за пощите – според мен всичко съм попълнил, но във файла за грешки ми записва някаква грешка от този модул и писма не се получават – опитах със SMTP на ABV.bg (което ми е предварително активирано с СМС, както и SMTP на gmail.com – и при двата варианта не получавам писма.. вероятно аз някъде греша..

    • От RexCart на 16.02.2012

     Здравейте,

     Моля, пишете ни на емейл за кои инструкции става дума по-точно, тъй като предишния коментар е от преди повече от година. Относно SMTP-то, без конкретната грешка няма да можем да помогнем, но най-добре да се свържете с поддръжката на хостинг компанията ви за повече информация по проблема. В доста случаи доставчиците забраняват външни връзки на определени портове и е възможно това да е проблема.

 3. От dorcho на 07.03.2011

  Здравейте, има ли възможност в модула промоции да се добавят свързани продукти (примерно ако се закупи даден продукт, се получава подарък), а не само да се регулира цената на 1 продукт?

 4. От rexcart на 07.03.2011

  За съжаление няма такава опция. Модула за промоции е свързан само с цените на продуктите.
  Вариант е да добавите информация за подаръка към даден продукт в описанието на самия продукт.

 5. От stankom на 09.03.2011

  Здравейте, инсталирал съм магазина, но ако преместя отметката в Настройки/сървър за Използване на SEO URL’s: на “да”…то тогава спират да се отварят другите страници освен началната.. Просто дава грешка…ако отметката е на “не” тогава се отварят нормално……имам инсталиран apache module mod-rewrite и съм преименувал файла htaccess.txt на .htaccess….Имате ли идея защо е така…

  • От rexcart на 09.03.2011

   Здравейте,

   След като линковете спират да работят след активиране на SEO адресите, значи има проблем с htaccess-а и mod_rewrite не работи правилно.

   Споменахте, че сте преименували htaccess.txt на .htaccess , но в инсталацията на Rexcart онлайн магазина файла си е .htaccess и не се нуждае от преименуване. Възможност е да не използвате същия htaccess от инсталацията.

   Възможно е още една причина за проблема: в htaccess файла има следното:

   RewriteBase /

   Ако онлайн магазина не е инсталирам в главната директория на домейна, а в поддиректория, примерно rexcart.com/shop/ , то трябва да промените реда на:

   RewriteBase /shop/

   Моля, пишете ни дали сте успели да отстраните проблема и от какво е бил причинен, за да бъде полезна дискусията и за останалите потребители.

 6. От tst на 24.03.2011

  Здравейте,
  искам да попитам има ли вазможност за импортване не продукти от CSV файл или някакъв друг общо-приет формат и как става?
  Благодаря Ви!

  • От rexcart на 24.03.2011

   Благодаря за въпроса!
   На този етап не можем да предложим подобен модул, но изработката му е списъка ни с “желани” и се надявам да го пуснем в най-скоро време.

 7. От ico на 03.06.2011

  Здравейте, искам да питам как да настроя Марките, какво трябва да се създаде ? Избирам от менюто нова марка, след това слагам някой артикул колкото да има нещо, но когато отида в магазина и избера марката от падащото меню ми дава винаги грешка 404 от сървъра.

  • От RexCart на 05.06.2011

   Здравейте,

   Вероятната причина за тази грешка 404 е от това, че сте въвели “SEO заглавие” и тази функция не работи правилно поради липса на .htaccess файла в главната директория на онлайн магазин.

   За да можем да окажем по-адекватна помощ, моля да ни изпратите е-мейл с линк към магазина. Благодаря!

 8. От ico на 05.06.2011

  Благодаря,
  изключих „SEO заглавие“ и се оправи. Виждам, че имам .htaccess файла в главната директория на онлайн магазина и той си работи … аксес файла имам предвид. Ще Ви изпратя поща с линк към магазина.

  • От RexCart на 06.06.2011

   Както се уточнихме в кореспонденцията ни по е-мейл, когато магазина се намира в поддиректория, примерно domain.com/shop/ , то за да разботят SEO адресите е необходимо в .htaccess файла да се добави следния ред: RewriteBase /shop/ веднага след RewriteEngine On , за да се покаже точната директория на инсталацията на онлайн магазина.

 9. От optimalprint на 08.06.2011

  Здравейте,
  имам малък проблем с визуализацията на панела за изображения. При натискане върху настоящото изображение в админ панела в Категории или продукти, същият не се визуализира изобщо и не могат да бъдат променяни стари или добавяни нови изображения към категориите и продуктите.
  Благодаря предварително за съдействието!

  • От RexCart на 08.06.2011

   Здравейте,

   Вероятно проблемът е от някакъв тип ад-блокър или попъп-блокер, който имате инсталиран на браузъра. Моля, опитайте с алтернативен браузър и ако все още има проблем, изпрате ни е-мейл с линк към магазина и логин детайли за админ панел, за да погледнем.

 10. От kamen на 04.08.2011

  Здравейте,
  има ли някакъв начин при поръчка сумите да излизат
  Цена на продукта
  ДДС
  Обша сума
  или нещо подобно?

  • От RexCart на 04.08.2011

   Да, има и би трябвало стандартно да излизат по този начин. За съжаление без конкретен пример за вашия случай, не мога да бъде по-полезен.
   Моля да ни изпратите е-мейл с описание или скрийн шот на “проблема”, както и логин детайли за админ панела на магазина ви, за да погледнем настройките.

   • От kamen на 04.08.2011

    Здравейте,
    ето какво имам в предвид – идентично и в демото на сайта Ви – ще използвам линкове от демото тъй като това което инсталирах не е продукционна среда все още:
    При детайли на продукт сумата е без уточнение с или без ДДС. При поръчка и следваща стъпка за плащане ва описанието има Еденична цена и обша сума до нея. По-долу Цена до тук и крайна цена.
    Дори да е включена опцията да се полазва цена с данък отново няма разделяне на Цена и отделно ДДС или поне цена с включен ДДС. Надяваме се да разберете какво имам в предвид.

    • От RexCart на 04.08.2011

     Разбрах какво имате предвид още първия път. Просто исках да видя вашите настройки, за да кажа какво пропускате, тъй като всичко е до настройки.

     В таб Данни на всеки продукт има опция дали да се начислява данък или не. Отделно в Модули -> Общо поръчки може да избирате какво да се включва в разбивката на сумата. Може сега да опитате да поръчате продукта Гривна в нашето демо и ще се уверите, че всичко се показва нормално.

     • От kamen на 04.08.2011

      Благодаря – активирането на Данъци в Общо поръчки реши въпроса.

 11. От kalybg на 16.02.2012

  Едно питане …. тъй като нямате форум мисля, че тук мога да питам

  Харесал съм шаблон за OpenCart версия v1.5.1.3 дали е съвместим с вашата версия 3.0 ?

  Благодаря предварително ….

  • От RexCart на 16.02.2012

   За съжаление темплейтите за OpenCart 1.5 не са все още съвместими с RexCart, като за момента може да използвате версии за OpenCart 1.4

 12. От verabg на 16.02.2012

  Здравейте ! При завършване на поръчката, в крайната цена липсва ДДС. В настройките е вкл. ДДС 20 % , също така и при въвеждането на продукта е отбелязано цената да е с ДДС. Какво е нужно да се направи за да се оправи този проблем. Трябва ли да направя преинсталиране на софтуера? Благодаря предварително!

 13. От verabg на 16.02.2012

  Оправих проблема. Извинявам се за безпокойството. Всичко е до настройки, както споменахте по-горе самите вие. Приятен ден! и поздравления за софтуера!

  • От RexCart на 16.02.2012

   Радваме се, че сте успели да отстраните проблема! Предполагам е трябвало да активирате “Данъци” в Допълнения -> Общо поръчки ?

 14. От mandongo на 21.02.2012

  Здравейте!
  Имам едно питане: Инсталирах си RexCart, добавих пробно един продукт, но при визуализация на страницата на продукта, цена, наличност, модел, марка, излизат извън рамките на фрейма. Как мога да отстраня този проблем?

  • От RexCart на 21.02.2012

   Вероятна причина за проблема е добавения Facebook Like бутон на страницата с продукта.

   Моля, пишете ни на емейл, за да прегледаме по-обстойно и да предоставим решение на проблема.

   Благодаря!

 15. От stefan_mil4ev на 28.02.2012

  Здравейте,
  моят проблем е следния:
  Когато създавам нова категория и накрая натискам “запазване” ми се появява следното съобщение: “Не е въведена необходимата информация. Проверете полетата за грешки!”
  Ако редактирам примерните категории, няма никакъв проблем. Като цяло всичко в цялата система си функционира нормално, но при опит за създаване на нова категория възниква грешка.

  • От RexCart на 29.02.2012

   Вероятна причина за проблема е това, че имате активиран Български и Английски език в магазина и сте попълнили информацията само в един от табовете.
   В случай, че няма да ползвате Английски, препоръчително е да изтриете записа от Сисемни -> Езици в админ панела на магазина.
   Не се притеснявайте да го изтриете, тъй като може да се добави във всеки един момент отново, в случай, че решите да го използвате.

 16. От stefan_mil4ev на 29.02.2012

  Благодаря Ви за бързия отговор, от там ми беше проблема.

  • От vladoniki на 05.03.2012

   Здравейте, възможно ли е да се настрои във фактурите, освен описанието на продукта да има и малка снимка на продукта? Благодаря предварително!

   • От RexCart на 06.03.2012

    Да, принципно е възможно, но трябва да се преправя част от кода свързан с тези функционалности. За съжаление няма готов модул, който просто да активира тази опция.

 17. От dobromirg на 05.03.2012

  Здравейте, имам проблем с вашата платформа за онлайн магазин. Изображенията не се показват. Дори в админ панела не мога да видя визуализация преди да избера изображение за даден продукт.

  • От RexCart на 06.03.2012

   Все още очакваме да ни изпратите информация за магазина и данни за достъп до админ панела, за да погледнем, както отговорихме и на коментара ви от друга тема в блога.

 18. От kikomo на 28.03.2012

  Въпросът ми е дали можете да пуснете модул или да ми подскажете какво да променя, за да може когато един продукт е изчерпан или просто така реша, да не се вижда бутона “поръчайте”

  • От RexCart на 29.03.2012

   За съжаление няма точно такъв модул, който да скрива бутона за поръчка, но пък има различни други способи да не примате поръчки на изчерпани артикули като: “Показване на наличностите”, “Показване на предупреждение за изчерпана наличност”, “Плащане при изчерпано количество”. Въпросните се намират в таб Опции на настройките в админ панела.

 19. От kikomo на 29.03.2012

  При натискане на бутона “Поръчки” в администрацията излиза това:
  Error: Table ‘natata_rex.econt_order’ doesn’t exist
  Error No: 1146
  SELECT * FROM econt_order WHERE order_id = ‘3’
  Аз нямам активиран еконт!!!
  —————————————————————
  През “таблото” успявам да стигна до редакция на поръчките, но коагато натисна след това “Отказ”
  излиза същата грешка!!!!

  Някакви идеи

  • От RexCart на 29.03.2012

   Изглежда ползвате по-стара версия на софтуера, но това не е фатално. Просто натиснете Инсталиране на модула на Еконт, без да е необходимо да го активирате и използвате и проблемът ще бъде решен.

 20. От Serdarov на 09.04.2012

  Здравейте, как и къде мога да кача карта на google maps с местоположението ми в онлайн магазина.? Опитах в ,,за фирмата”
  но не ми дава и нямам идея какво да направя.

  • От RexCart на 10.04.2012

   Предполагам въпросната “карта на google maps с местоположението” е някакъв тип код, който трябва да се добави ? Ако това е така може да поставите кода на вашата страница “За Фирмата”, но трябва да кликнете на Source бутона в ляво, за да премине редактора в “режим за код”. След това поставяте кода на желаната позиция и запазвате промените.

 21. От xuser на 29.05.2012

  Моля кажете ми как да направя при разглеждане на даден продукт, информацията в дясно вместо “цена”, “наличност” и “модел” да съдържа “модел”, “наличност”, “тегло”, “размер” и “цена”.

  • От RexCart на 01.06.2012

   В основните характеристики на продукта модат да се извеждат тегло и размер, но за това е необходимо да се направи допълнителна разработка. За съжаление няма как да стане с няколко клика и може би по-лесния вариант е тази информация да се попълва в описанието на самия продукт.

 22. От elnet на 01.06.2012

  Здравейте,

  Искам да попитам броят на категорииите и подкатегориите ограничен ли е? Може ли да създаваме колкото желаем такива раздели.

  Благодаря ви предваритлено,

  • От RexCart на 01.06.2012

   Няма ограничение за брой категории, продукти, производители в онлайн магазина. Може да въвеждате колкото е необходимо.

 23. От Ando на 05.07.2012

  Здравейте, въпросът ми не е свързан точно с настройките, но не знам къде да го пусна и затова го пускам в този раздел. Въпросът ми следния – как да получа забравена парола за админ панела на моя интернет магазин? Благодаря предварително.
  Поздрави!

  • От RexCart на 05.07.2012

   За да смените паролата на администратора на магазина трябва да имате достъп до базата данни, посредством phpMyAdmin (най-често). Намирате таблица “users” и там ще видите поредица от символи за Password полето. За да генерирате нова парола тя трябва да е MD5 кодирана и за целта може да използвате различни Online MD5 Encoder инструменти, след което да подмените текущата парола в базата данни.

 24. От bomex на 16.08.2012

  защо,като,въведа,сео ключови думи и само НА НЯКОИ КАТЕГОРИИ МИ ДАВА:Страницата, която търсите не може да бъде намерена!

  • От RexCart на 16.08.2012

   Без поглед върху магазина и конкретния проблем е трудно да се отговори защо се получава така, но вероятно използвате невалидно СЕО заглавие или едно и също СЕО заглавие е въведено за повече от една категория.

 25. От bomex на 16.08.2012

  Благодаря беше от едно и също сео

 26. От morikuend на 08.09.2012

  Инсталирал съм магазина в поддиректория на WordPress. Искам обаче да добавя нови страници в топ навигацията на магазина, които да водят до топ страници на WordPress темата . Как може да стане това? Рових в настройките , но не можах да намеря подобна опция (освен през добавяне на нова страница в раздел информация с линк към топ страницата на WP, което не е решение).

  П.С. Иска ми се да бях прочел коментара за грешката давана при нова категория , когато са включени два езика, преди да изгубя една нощ в проби 🙂

  • От RexCart на 18.09.2012

   Ако искате да променяте и добавяте линкове в Топ навигацията на онлайн магазина е необходимо да редактирате header.tpl файла на използвания темплейт. За съжаление няма опция за добавяне на линкове през админ панела, както е при WordPress.

   • От morikuend на 19.09.2012

    Благодаря! Това , предполагам означава, че линковете ще се добавят ръчно всеки път и ще са статични.
    Искаше ми се да интегрирам RexCart в WordPress с динамичното им съдържание, но май няма да се получи…И в мрежата не можах да намеря работещи решения. А идеята ми се струва добра, ако на някой му се занимава да я реализира 🙂

    • От RexCart на 21.09.2012

     Да, ако добавяте линкове директно в кода, те ще са статични. Не разбрах какво точно имате предивид обаче с “интегрирам RexCart в WordPress с динамичното им съдържание” ? Ако правилно съм ви разбрал предния път, искате примерно както е линка “Промоции” в горната част на RexCart, до този линк да добавите линк към страницата от самия WordPress ? Линка и заглавието му ще са статични, докато съдържанието на страницата може да е динамично без проблем.

 27. От pipi на 21.09.2012

  къде точно се намира този header.php? благодаря предварително!

  • От RexCart на 21.09.2012

   Ако използвате темплейт с името “default”, то файла е /catalog/view/theme/default/template/common/header.tpl

 28. От pipi на 21.09.2012

  изключително много ви благодаря! жестоки сте 🙂

 29. От vladidonkov на 22.09.2012

  Здравейте,
  Искам да попитам как мога да поставя favicona на тази платформа! Благодаря предварително!

  Поздрави

  • От RexCart на 23.09.2012

   Опцията за добавяне на favicon се намира в админ панела -> Системни -> Наастройки -> Изображения -> Икона. Иконата трябва да е в PNG формат с размер 16px x 16px.

 30. От andon на 08.06.2013

  Здравейте,
  Може ли да ми посочите линк от където мога да инсталирам два езика за платформата, както е в демото Ви?

  • От RexCart на 11.06.2013

   Здравейте,

   Софтуера идва директно с активни Български и Английски език, което се управлява от админ панела с Системни -> Езици. В случай, че нямате добавен Англисйки използвайте Въвеждане и си го добавенте.

 31. От sisleyboy на 23.06.2013

  Здравейте,
  Искам да Ви питам как мога да добавя ново поле в което посетителите да пишат телефонния си номер, като пращат запитване в контакт формата ? Благодаря.

  • От RexCart на 24.06.2013

   За съжаление няма възможност да се добавят полета към контакт формата. Имайте предвид, че клиентите, които предпочитат телефон като метод на комуникация обикновено го оставят в коментара / съобението си.

 32. От sisleyboy на 25.06.2013

  Благодаря Ви. 🙂

 33. От magazin4e на 03.08.2013

  Как точно стъпка по стъпка се настройва модула за Еконт? Каква регистрация трябва да направя на техния сайт?

  Благодаря

  • От RexCart на 05.08.2013

   За да активирате модула на Еконт е необходимо единствено да въведете Еконт потребителско име и парола, което ще получите след подписването на договор и регистрация в тяхната система. Това може да направите във всеки един офис на Еконт или да се свържете с техен представител по телефона.

 34. От magazin4e на 03.08.2013

  Как мога да добавам и махам хиперлинкове в/от реда в който има такива – “Промоции”, “Връзка с нас”, “Карта на сайта” ?

  Благодаря

 35. От magazin4e на 06.08.2013

  Може ли по-подробно да ми обясните SMTP настройките, така че да може да се получават и изпращат съобщения за/от админа на магазина.

  • От RexCart на 06.08.2013

   За да може да получавате мейли от магазина трябва единствено да активирате тип-а “Поща” и да имате активирана опцията за изпращане на мейли до администратора. Също така трябва да използвате емейл, който да бъде от домейна ви, примерно Office@myshop.com ако магазина е инсталиран на myshop.com

   Възможна е и опция да използвате SMTP за изпращане на мейли, като единствено трябва да попълните необходимите полета и ако не сте сигурни какъв мейл сървър да ползвате или някоя от другите настройки, то се свържете с поддръжката на хостинг компанията, която ползвате.

   • От magazin4e на 06.08.2013

    Не може ли да се ползва SMTP на друга поща, да речем на mail.bg или gmail.com ?

    • От RexCart на 06.08.2013

     Може да използвате без значение какво SMTP, няма ограничения. Само трябва да попълните правилните детайли в съответните полета.

 36. От magazin4e на 07.08.2013

  Попълвам полетата за поща и лато “ПОЩА” , и като “SMTP” и пак не мога да изпратя писма на регистрирани и одобрени клиенти. В пощата на mail.bg smtp и pop e разрешено.

  ето снимка – http://store.picbg.net/pubpic/E7/8C/227aaf77d868e78c.jpg

  Бихте ли помогнали да се справя с проблема?

  • От RexCart на 07.08.2013

   Свържете се с хостинг доставчика ви, тъй като може да блокират изходящ връзки от акаунта ви, особено ако изпозлвате безплатен хостинг някъде.

 37. От magazin4e на 07.08.2013

  Mail.bg изисква SSL криптиране и порт 465 , за SMTP

 38. От magazin4e на 07.08.2013

  Или ако може да дадете по-подробно SMTP настройки при използване на Gmail?

  благодаря

  • От RexCart на 07.08.2013

   SMTP настройките за работа с GMAIL е редно да вземете от Google акаунта ви. Както пише в настройките на магазина, необходими са ви Хост или мейл сървър, потребител, парола и порт.

 39. От magdalena на 04.01.2014

  Има ли възможност през админ панела, да се скрие опцията за избиране на марка която се намира в лявия панел, и също така widget-а “Информация”? Благодария

  • От RexCart на 04.01.2014

   През Допълнения -> Модули в админ панела може да активирате или деактивирате избрани от вас модули, включително Марки и Информация. Също така може да променяте и позицията им по колони.

Вашият коментар