Софтуера разполага с достатъчно инструменти за оптимизация на Вашия онлайн магазин за търсачките като в тази статия ще научите повече за тях.

Оптимизация на магазина като цяло
За да направите базова оптимизация на Вашия онлайн магазин е необходимо дапопълните Заглавие на магазина, както и полето Meta Tag описание. Тези опции се конфигурират от Системни -> Настройки -> Магазин. Полетета за въвеждане на информацията са разположени най-отгоре на страницата. 

Следваща стъпка при оптимизацията на магазина е да активирате SEO адресите. Опцията се намира в Системни -> Настройки -> Сървър и се нарича Използване на SEO URL’s. Продължете със Запазване на настройките.

Най-общо казано въпросните адреси придават подходящ за по-лесно индексиране от търсачките вид. Пpeпopъчитeлнo е адpecитe нa онлайн магазина дa cъдъpжaт caмo мaлĸи бyĸви oт a-z с разделени от знaка зa тиpe “-” думи.

Пример:

Първоначален адрес на категория Дрехи: rexcart.com/index.php?route=product/category&path=38

Адрес след използване на SEO адреси за оптимизация: rexcart.com/drehi

Оптимизация на категориите на онлайн магазина
Следваща стъпка от оптимизацията на Вашия онлайнм магазин за търсачките е отделното оптимизиране на категориите на магазина.

В следващите стъпки ще създадем нова, оптимизирана категория. Започваме с Каталог -> Категории -> Въвеждане. Като задължително е дадено само полето “Име на категорията”, но с цел по-добра оптимизация е препоръчително да попълните Мета таг ключови думи, Мета таг описание, както и Описание, което може да съвпада с Мета описанието.

Следваща стъпка от оптимизацията е да попълните SEO Заглавието на категорията от сектор Данни, намиращ се непосредствено до основните настройки на категорията.  Тук също важи правилото: caмo мaлĸи бyĸви oт a-z с разделени от знaка зa тиpe “-” думи.

Забележка: Всяка категория трябва да има уникално за каталога SEO Заглавие!

За да запишете настройките и да създадете категорията натиснете Запазване и продължете със следващата категория.

Производителите (Марките) и Информационните страници се оптимизират по аналогичен начин.

Оптимизация на продуктите на онлайн магазина
Оптимизацията на продуктите от Вашия онлайн магазин е меко казано препоръчителна, тъй като за да продавате, първо Вашите продукти трябва да бъдат намерени в Интернет!

Ще опишем стъпките на оптимизация на отделен продукт, като добавим нов продукт в каталога от Каталог -> Пордукти -> Въвеждане.  Тук отново важна роля играят Име на продукта, Мета таг ключови думи и Мета таг описанието.

Отделно имате поле Описание, което е всъщност описанието на продукта, показано на страницата с въпросния продукт и видимо за Вашите потенциални клиенти.  Тук е препоръчително да опишете въпросния продукт възможно най-детайлно, като използвате собствен текст, вместо да копирате текста от други сайтове или страници. По този начин ще имате уникално съдържание на страницата, което е от изключителна важност за рейтинга на Вашия онлайн магазин в Интернет.

Следваща стъпка от оптимизацията на продукта е добавана на Етикети за продукта – използват се с цел да обединят сходни продукти от различни категории в отделни групи и да образуват второстепенна категоризация на продуктите в каталога. Важно е етикетите да се подбират внимателно и да се използват еднакви етикети за продуктите от различни категории, които искате да обедините. Добре е да се използват от 2 до 5 от най-важните ключови думи за продукта, както тези ключови думи съвпадат с тези, за които искате Вашия онлайн магазин да излиза в търсачките. Най-общо казано, това трябва да са думи, които хората най-често биха търсили в търсачките и такива, които най-добре описват продавания от Вас продукт.

От сектор Данни е важно отново да въведете SEO Заглавие, като спазвате отново същото правило: caмo мaлĸи бyĸви oт a-z с разделени от знaка зa тиpe “-” думи.

Забележка: Всеки продукт трябва да има уникално за онлайн магазина SEO Заглавие!

И накрая, допълнителна оптимизация на онлайн магазина, която може да направите е да обвържете сходни или зависими продукти от Вашия онлайн магазин с опцията Подобни продукти или позната още като свързани продукти. Опцията се намира в сектор Връзки. По този начин ако клиент избере да купи даден продукт, той може да поръча и някой от  свързаните продукти в допълнение.

След като приключите, продължете със Запазване и преминете към следващия продукт.

Искрено се надяваме статията да Ви бъде от ползва и да увеличи продажбите Ви. Успех!

20 коментара по Оптимизиране на онлайн магазина за търсачките

 1. От ico на 15.06.2011

  Здравейте,
  може ли да ми кажете как да добавя keywords meta tag ? Това което е като meta tag описание в админ панела е за description tag.

  • От RexCart на 16.06.2011

   Моля уточнете кои точно ключови думи имате предвид? Ключови думи на магазина, на категориите или на отделните продукти ?

 2. От ico на 20.06.2011

  Ключови думи на магазина, намират се най-отгоре в html-то. Сега забелязах, че като отворя някой от продуктите meta name=”description” също изчезва, има го само на първата страница. Това има ли вариант да се оправи ?

  • От RexCart на 20.06.2011

   Благодаря за уточнението! За съжаление няма специално поле, в което да се добавят ключови думи специално за индекса и в софтуера е заложено главно на ключови думи за категориите и продуктите.

   В случай, че сте заинтересова да добавим функционалност за попълване на ключови думи специално за индекса, моля да ни пишете на е-мейл, за да уточним подробностите.

   Относно “от продуктите meta name=“description“ също изчезва” – как така изчезна ? Няма опция дадена функционалност просто да изчезне, освен ако не е в следствие на промени от ваша страна.

 3. От galina_borisova на 31.07.2011

  SEO заглавие,Мета таг ключови думи,Мета таг описание,Етикети за продукта
  на кирилица или на латиница е по добре да се пишат?

  • От RexCart на 01.08.2011

   След като сайта и всичко е на кирилица, то нормално е заглавия, тагове, ключови думи и т.н. да си бъдат на кирилица.
   Има хора, които търсят в Google на латиница, но търсаката е достатъчно интелигентна и трансформира търсенето, като показва “Може би имахте предвид” и превода на кирилица.

 4. От ve4er на 18.10.2011

  Защо като напиша даже и една точка в SEO заглавие на продукта, не мога да го отворя повече – дава грешка 404.

  • От RexCart на 19.10.2011

   Проблемът идва от това, че .htaccess файла в главната директория на онлайн магазина не е активерн или липсва. Друг вариант е хостинга, който използвате да не поддържа .htaccess или да няма mod_rewrite.
   Моля, консултирайте се с поддръжката на хостинг компанията ви и ако има нещо, което изисква нашето внимание не се колебайте да ни изпратите емейл.

 5. От moni9607 на 18.10.2011

  Аз искам да попитам защо не ми се показват картинките на марките. качих си всичко и не излизат . защо ?

  • От RexCart на 19.10.2011

   Моля да ни изпратите емейл с линк към вашия онлайн магазин, за да погледнем и предоставим по-адекватна помощ.

 6. От oviklima на 26.10.2011

  Защо ми изчезнаха промоциите в саита? Стрницата промоции не се отваря.

  • От RexCart на 27.10.2011

   Здравейте,

   Не съм сигурен защо въпросът е адресиран към нас, тъй като ние не управляваме вашият онлайн магазин. Вероятно причина за случилото се е това, че сте дали крайна дата на промоциите, която е изтекла и промоциите вече не са валидни.

   • От oviklima на 27.10.2011

    на против всички 12 промоции са активни но не се показват просто ги няма

    • От RexCart на 27.10.2011

     За съжаление няма как да помогнем, особено като гадаем какво би могло да е с коментари в блога и по-добрия вариант е да ни изпратите емейл с адрес на магазина и данни за достъп до админ панела, за да се опитаме да погледнем.

 7. От galina_borisova на 19.02.2012

  здравейте дали е грешка Мета таг ключовите думи на всички продукти да са еднакви

  • От RexCart на 21.02.2012

   Принципно не е грешка, но не е правилно, тъй като целта на ключовите думи е да предоставят допълнително описание за конкретен продукт. Ако искате да добавяте едни и същи ключови думи за всичко, не си заслужава да добавяте изобщо.

 8. От bomexx на 14.10.2012

  Здравейте искам да попитам някой има ли си на представа как се вмъкват микроформати като речем че файла на продуктите е един ? ЩЕ СЪМ МНОГО БЛАГОДАРЕН АКО МИ СЕ ОТГОВОРИ!!!

  • От RexCart на 15.10.2012

   Виждали сме наглост, но това при вас е наистина върховна наглост! Изтеглили сте безплано предоставяния от нас софтуер и таксувате по 20 лв. на месец клиенти да отворят магазин към вашия сайт. И с цялото си нахалство идвате и задавате въпроса в блога ни ?! Не мога да повярвам какви хора има по този свят!

 9. От bulcross на 28.12.2012

  Здравейте!
  Задължително ли е в СЕО заглавието на продуктите и категориите думите да бъдат разделени с тире: http://www.mysite.com/име-на-продукт-или-категория
  Ако е написано по следният начин проблем ли е?: http://www.mysite.com/име на продукт или категория

  • От RexCart на 08.01.2013

   Здравейте,

   Принципно е по-скоро препоръчително, тъй като не е много “SEO” да има интервали в адрес от сайта, който ще бъде заместен с “%20”.

Вашият коментар